2008. április 25., péntek

Az Eclipse telepítése

Én Windows XP SP2-t használok, de aki elég bátor a Linuxhoz, annak valószínűleg nem jelent gondot az itt leírtak adaptálása ;)

Rendszerkövetelmények tekintetében nem vagyunk elárasztva információkkal - 512MB RAM a minimum, de minél több annál jobb :) .

Az Eclipse-hez szükség van egy Java futtató környezetre (JRE) is. Ez a Sun oldaláról tölthető le. Először ezt kell telepíteni. (Alapértelmezésben a C:\Program files alá akar települni, de megadhatunk neki másik könyvtárat is. Volt már bajom amiatt, hogy az útvonal neve szóközt tartalmazott, azóta nekem van egy C:\Java könyvtáram, ahova az összes JDK-t/JRE-t pakolom.
Ha nem vagy biztos benne, hogy a gépeden van-e JRE, akkor valami fájlböngészővel keress rá a javac.exe fájlra: ha nem találsz, akkor nincs. Ha találsz, akkor sem árt kideríteni, hogy milyen változat van telepítve. Írd be egy parancssorba (Windows-on Start menü > Futtatás..., Megnyitás: cmd, [OK]) a java -version parancsot. Erre elvileg kiírja, hogy milyen JRE van a gépeden. Ha találtál javac.exe fájlt, és mégse írja ki a verziót, akkor valószínűleg nincs beállítva környezeti változó. Ezt a következőképpen teheted meg: jobb katt a Saját gép ikonra az asztalon, Tulajdonságok > Speciális lap > (alul) [Környezeti változók] gomb. A Környezeti változók ablakban [Új] gomb (ha csak a saját usered alatt akarod használni, akkor a Felhasználói változók alatt, ha az egész gépen elérhetővé akarod tenni, akkor a Rendszerváltozók alatt), majd a kis ablakban Változó neve: JAVA_HOME, Változó értéke: <a jdk vagy jre gyökérkönyvtára> (nálam pl. C:\Java\jdk1.6.0_04). OK-ra kattintva mentheted. A Path változóhoz pedig hozzá kell adni a %JAVA_HOME%\bin értéket. Na most próbáld újra - remélhetőleg engedelmesen kiírja a java változatot.

Az Eclipse letöltésénél több lehetőségünk is van:
1. Eclipse IDE for Java Developers - ha csak Java alkalmazásokat szeretnénk fejleszteni.
2. Eclipse IDE for Java EE Developers - ha terveink között szerepel webes, esetleg vállalati alkalmazások fejlesztése
3. Eclipse IDE for C/C++ Developers - ha mégsem Java, hanem C vagy C++ nyelven szeretnénk programokat írni
4. Eclipse for RCP/Plug-in Developers - ha az Eclipse platformhoz tervezünk bedolgozókat írni, vagy olyan alkalmazások vannak a fejünkben, amik az Eclipse platformra épülnek
5. Eclipse Classic - ahogy neve is utal rá, AZ Eclipse, ahogy régen volt.
Ha ez mind nem lenne elég, akkor az oldal alján találunk három kiemelt harmadik féltől származó disztribúciót, ami az oldal jobb alsó sarkában található More distros... linkre kattintva továbbiakkal bővül. Ezek között vannak ingyenes és fizetős csomagok egyaránt. A lényegük általában az, hogy célirányosan összeválogatják nekünk az egymással kompatibilis bedolgozókat.
Hmmm... most melyiket szeressem? Mivel a desktop fejlesztésnél jobban érdekel a webes, én a második lehetőséget választom.

A fent említett distro-k némelyike (például az easyEclipse) választása esetén a Java telepítésével sem kell bajlódni, ugyanis tartalmazza a megfelelő futási környezetet, és az Eclipse telepítése során azzal kezdi, hogy azt feltelepíti.

Ha sikerült letölteni a kívánt csomagot, akkor a telepítés annyiból áll, hogy ki kell csomagolni a zip fájlt egy tetszőleges könyvtárba. Az okosok javasolják, hogy ezt ne a Windows beépített eszközével tegyük, hanem valami rendes tömörítővel. Ezzel gyakorlatilag készen is vagyunk. Az eclipse könyvtárban található eclipse.exe fájl segítségével el is indíthatjuk a programot.

Az Eclipse indításakor először megjelenik a Workspace launcher (Munkaterület indító), ahol meg kell adni, hogy hol szeretnénk tárolni a projektjeinket - régebben az alapértelmezés az eclipse\workspace mappa volt, valamiért azonban most a C:\Documents and Settings\User\workspace lehetőséget kínálja. Szerencsére azonban ez módosítható, én legalábbis maradnék a korábbi megoldásnál, úgyhogy berakom az eclipse könyvtárba. Az Eclipse minden indításnál rákérdez, hogy most éppen melyik workspace-t kívánjuk használni. Ha ezt el szeretnénk kerülni, akkor be lehet jelölni a "Use this as the default and do not ask again" jelölőnégyzetet (Ezt használom alapértelmezettként, ne kérdezzen rá többször). Ebben az esetben az indításkor rögtön megjelenik a Workbench. Ha meggondoljuk magunkat, azért olyan nagy baj nincs: A Window > Preferences > General > Startup and shutdown beállítási oldalon az első jelölőnégyzet (Prompt for workspace on startup) kipipálásával visszaszerezhetjük a Workspace launcher-t.

Ha mindent jól csináltunk, akkor megjelenik a Workbench az üdvözlő oldallal (Welcome). A földgömb (Overview) ikonra kattintva elkezdhetjük az ismerkedést némileg irányított formában. A Welcome oldalt bezárva pedig rögtön a Java perspektívában találhatjuk magunkat. A későbbiekben is elő lehet csalogatni a Welcome oldalt: a Help menü legelső pontja rögtön ez.

Szükség lesz még némi beállításra, de ezt majd legközelebb...

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

köszi szépen, hasznos volt! :)