2008. május 2., péntek

Eclipse magyarul

A múltkor eljutottunk odáig, hogy telepítettük az Eclipse legújabb változatát. Az angolul kevésbé tudók számára jó hír, hogy a 3.2.1 változathoz az IBM közreadta a magyar nyelvi csomagot is. Az első lépésekhez és az IDE felfedezéséhez ez is kiválóan megfelel - még ha azóta belekerült is egy csomó csingilingi meg javítás. További jó hír, hogy a súgója is tud magyarul.
Eclipse-ből több példányt is tarthatunk a gépen, csak a gyökérkönyvtárát kell ellátni valami megkülönböztetéssel. Tehát megtehetjük például azt, hogy van egy Eclipse 3.3 mondjuk a D:\eclipse3.3 könyvtárban, meg egy magyar Eclipse 3.2.1 a D:\eclipse3.2.1_hu könyvtárban. Ezért is érdemes elkülöníteni a munkaterületeket (workspace), pontosabban az Eclipse régi szokásának megfelelően berakni egy workspace könyvtárba az adott Eclipse telepítés alá - így nem keverednek össze.
A magyar Eclipse beszerzése már nem olyan egyszerű, mivel számomra érthetetlen okból két teljesen külön helyről lehet letölteni: a programot innen, a nyelvi csomagot pedig innen. Az első helyről az SDK-t töltsük le, a másodikról pedig az SDK-hoz tartozó NLpack2-t.
A telepítéshez értelemszerűen ugyanúgy kell a JDK, ezután kicsomagoljuk először a programot, utána a nyelvi csomagot. A nyelvi csomag a rendes Eclipse bedolgozókhoz hasonlóan van csomagolva: van egy eclipse mappa, azon belül a features és a plugins mappák. Ezeknek a tartalmát kell bemásolni az SDK features és plugins mappáiba. Ha ezt megtesszük, akkor utána ugyanúgy az eclipse.exe fájlra kattintva indíthatjuk a programot, és örülhetünk, hogy magyarul kéri tőlünk a munkaterület megadását :).
Ha egyszer már elindítottuk volna angolul, és utána rakjuk alá a nyelvi csomagot, akkor előfordulhat, hogy nem akar magyarul szólni hozzánk. Ezt a problémát általában megoldja, ha az eclipse.exe parancsot a -clean paraméterrel adjuk ki parancssorból. Például:
E:\eclipse3.2.1_hu >eclipse.exe -clean
Ezzel gyakorlatilag kitakarítjuk az Eclipse gyorsítótárát, és rábírjuk, hogy újra töltse be az összes bedolgozóit.
Ha olyan gépen szeretnénk futtatni a magyar változatot, ami alapból angolul tud, akkor a -nl hu paraméter a barátunk. Például:
E:\eclipse3.2.1_hu >eclipse.exe -nl hu

Nincsenek megjegyzések: